Vinterskor

Sponsrade länkar

Vinterskor är synonymt med fodrade högskor. Du som bor i södra Sverige kan klara dig med varma lågskor, förutsatt att du bor i en större stad och inte ger dig ut i vildmarken alltför ofta.

Vinterskor
Fodrade vinterskor är A och O i Norden.

Sponsrade länkar

I Norden är begreppet vinterskor synonymt med helfodrade kängor eller stövlar. Däremot kan begreppet i andra länder avse enkla läderskor eller till och med stövlar utan foder, om landet har tillräckligt varmt vinterklimat. Du som handlar skor i utlandet, eller via utländska webbutiker, bör ha detta i åtanke; skorna kan mycket väl vara olämpliga för nordiska klimatförhållanden.

Vinterskor och tillverkare

I Sverige är vi i första hand bekanta med följande tillverkare av typiska vinterskor och kängor:

  • Vinterskor från norska skotillverkaren Viking.
  • Vinterskor från den internationellt etablerade tillverkaren Timberland.
  • Vinterskor från Converse med tjocka foderlager. Dessa kan användas i de flesta storstäder med bra snöröjning, men bör undvikas i fjälltrakter.
  • Kuoma skor – finsk kvalitetstillverkare av vinterskor. Modellutbud finns på kuomiokoski.fi.

I övrigt vill vi slå ett slag för så kallade märkeslösa skor. Skor som inte är alltför dåliga håller vanligtvis en säsong, vilket är fullt tillräckligt för barn. Även de dyraste märkesskorna blir obrukbara efter ett år på grund av barnets växande fötter.

Vinterkänga
Robust vintersko i vattenavvisande material.

Barnskor för vinterhalvåret

Många barnskor från Kavat fungerar utmärkt som allvädersskor för hela vinterhalvåret. Du som bor längre norrut bör emellertid använda kängor med foder, förslagsvis någon modell från finska Kuoma eller någon märkeslös skotyp från Skopunkten.

Sponsrade länkar