Vinterskor barn

Sponsrade länkar

Föräldrar som spekulerar efter lämpliga vinterskor till sina barn bör i första hand se till att skorna är vattentäta, varmfodrade och har en rejält tilltagen tillväxtmarginal.

Gummistövlar vinter
Gummistövlar är ett undermåligt skoalternativ för barn som vistas utomhus i vintermiljö.

Sponsrade länkar

Barn bör uppmuntras att leka utomhus – i synnerhet på vintern när snön inbjuder till kreativa aktiviteter som utmanar fantasins krafter. Vinterkängor – som är det enda lämpliga skoalternativet för kalla vinterdagar – bör väljas utifrån mottot att de är både vattentäta och varmfodrade. Rådfråga försäljaren om skon verkligen håller måttet ur vattentäthetssynpunkt – upprepade konsumenttester har nämligen visat att skor sällan håller tätt. Satsa företrädesvis på kängor i GoreTex – på så sätt är man nästan garanterad att skon är vatten- och fukttät. Vad gäller fodret är ull det mest naturliga materialvalet med tanke på skons andningsförmåga.

Tillväxtutrymme för växande barnfötter

Det är allmänt känt att barnfötter växer snabbt – men man bör även komma ihåg att fötterna växer mycket oregelbundet. Av den senare anledningen är det svårt att säga om vinterskon kan användas i en eller två säsonger, även i de fall man har framförhållning nog och köper skor med ett visst tillväxtutrymme. Vad gäller marginalerna kan man utgå från följande:

  • Barnkängor bör ha upp till två centimeters marginal framtill. Särskilt läderkängor, då lädermaterialet kan expandera och dra ihop sig beroende på rådande klimat- och fuktförhållanden.
  • Gummistövlar och fodrade vinterstövlar bör ha en till två centimeters marginal – den större marginalen gäller ifall man vill kombinera gummistöveln med filtsula.
  • Bruksskor, t.ex. sportskor och promenadskor för vinterbruk – en till 1,5 centimeter.

Undvik att köpa vinterskor till barnen från de riktigt fina tillverkarna – märken som Kavat och Geox håller i princip alltid minst lika länge som skon är brukbar för det växande barnet.

Sponsrade länkar