Stövlar

Sponsrade länkar

Dagens stöveltrend förespråkar mönster och glada färgtoner. En modern stövel är i regel försedd med blixtlås eller pull-on-funktion för att lätt kunna tas av och på.

Stövlar
Högklackade läderstövlar är inte bara eleganta, utan skyddar mot kyla.

Sponsrade länkar

Majoriteten av alla stövlar är tillverkade i något av följande material: gummi, läder eller olika syntesmaterial. En stövel är i regel foderklädd på insidan, såvida det inte rör sig om gummistövlar. Gemensamt för alla stövlar är att de har högre skaft än andra skotyper; detta i syfte att skydda benet mot smuts, väta och fukt. Idag är stöveln i huvudsak ett modeplagg för kvinnor, men så har det inte alltid varit. Under Upplysningen var stöveln förbehållen manliga användare.

Stövelmode idag

I skrivande stund är släta stövlar av knälängd på modet. Men 1990-talets stövelmode med svarta och bruna skaft gäller i viss mån fortfarande. Åtminstone om man får utgå från skobutikernas stövelutbud. De under 1980-talet förekommande seglarstövlarna är dock inte längre toppmoderna. Det kan man dock inte säga om hippietidens blommiga gummi- och näbbstövelmode, som numera åter är på framfart. På moderna stövlar finner vi allt oftare en pull-on- eller blixtlåslösning. Dessa lösningar var inte särskilt populära under tidigare årtionden.

Populära stöveltillverkare

I Sverige köper vi gärna stövlar från tillverkare såsom Viking, Hunter, Tretorn (väl framme inom vattentäta stövlar och gummistövlar), Vagabond och Timberland. Butiker av typen Skopunkten säljer märkeslösa gummistövlar i stora mängder, men dessa allt som oftast kinatillverkade stövlar säljer uteslutande på grund av det låga priset.

Sponsrade länkar