Dansskor

Sponsrade länkar

Dansskor bör anpassas till olika danser. Du som tränar på fritiden eller går på danskurser behöver inte alltid ett par riktiga dansskor. Rådfråga din tränare om vilka skor som är lämpliga under dansträningen.

Dansskor
Balettskor är ett exempel på nischade dansskor.

Sponsrade länkar

Dansskor kan ha olika utseende beroende på vilken dans som avses. Tåskor är exempelvis typiska balettskor, som tillåter balettdansösen att gå på tåspetsarna. Flamencoskor bör däremot vara utrustade med spikade klack- och tåpartier för att höras under dansen. Jazzskor är en annan typ av dansskor; en sorts specialtillverkade sneakers med tvådelad sula och mjuk mellandel som ger utrymme åt flexibla fotrörelser inuti skon.

Snygga dansskor viktiga i danser där foten syns

Tänk också på att skorna bör vara snygga i danser där fötterna är synliga, däribland argentinsk tango. I andra sammanhang är skorna en del av danskulturen – exempelvis ska skor och klädsel vid Jitterbugg och Lindy hop signalera 1930- och 1940-talens mode.

Handla dansskor i fysiska butiker

För att inte verka hämmande på fotens flexibilitet är det viktigt att dansskorna sitter mycket tätt och exakt. Dansskor som inte sitter tätt kan lätt medföra åkommor, däribland skavsår på huden. För att förebygga skaderiskerna under dansen, bör du om möjligt köpa dansskor i fysiska butiker, där de kan provas på förhand. Sök i din lokaldel eller på nätet efter fysiska återförsäljare i din närhet. Du som ändå vågar handla dansskor på nätet kan förslagsvis besöka följande webbutiker:

  • Dansskor.se har ett brett utbud av skor och danstillbehör.
  • Dansshopen.nu – säljer både dansskor och bröllopsskor.

Butikerna ovan har även ett begränsat utbud av dansskor för barn. Tänk dock på att barn som går på danskurser inte alltid behöver träna i riktiga dansskor.

Sponsrade länkar