Streetskor

Sponsrade länkar

Streetskor är synonyma med plattsulade sneakers; dessa kan vara enfärgade eller mönstrade. Eventuella mönster och tryck knyter an till amerikanskt gatumode eller till musikkulturen med samma namn.

Streetskor
Sportskor med platt sula används ofta inom streetkulturen.

Sponsrade länkar

Streetskor är en del av det så kallade streetmodet, som är en het trend bland unga sedan 1990-talet. Detta mode kan enligt de flesta anhängare ses som tudelat; dels det formella streetmodet med enfärgade lösa skjortor, sneakers och lösa långbyxor, dels det informella streetmodet med desto galnare mönster i klädstilen. Dessa mönster har vanligtvis koppling till musikstilen med samma namn, liksom till amerikanskt gatumode. Detsamma gäller skorna, vars formalitetsnivå delas på färg- och mönsterbasis.

Streetskor och tillverkare

Nike, Tommy Hilfiger, Adidas, Süssy och WESC är typiska tillverkare av streetskor – dessa kan förslagsvis köpas i butiker som Stadium och Footlocker. Den som efterlyser ett riktigt stort utbud av streetskor gör klokast i att kolla in utbudet på den amerikanska marknaden, där streetkulturen är mera utbredd än i Sverige. Butiker som Carhart, Special Blend, Ezekiel, J&J, Cliché, Caliroots, Icedoutgear (brittisk) och Emerica kan särskilt rekommenderas. I många fall går street- och skatekulturerna in i varnadra, varför både skate och street säljs av samma återförsäljare.

Streetskor på nätet

I Sverige är det lättast att komma över streetskor via stadium.se, junkyard.se eller topstreetwear.com. Även Ellos är väl framme vad gäller streetskor – både vad gäller prisnivå och utbud.

Sponsrade länkar