Träskor

Sponsrade länkar

Svenska träskor är sällan tillverkade helt i trä. Ovansidan är i regel tillverkad av läder eller läderimitation. Träskon har sitt ursprung i Nederländerna – den holländska träskon är dock tillverkad helt i trä.

Träskor
Moderna träskor med klack – en djärv vidareutveckling av den klassiska träskon.

Sponsrade länkar

Den typiska svenska träskon består av träsula och läderhölje. Denna typ av träskor kan både användas som prydnader – de hängs vanligtvis på hallväggen – eller som vanliga bruksskor. Inga of Sweden, Vollsjötoffeln, Åsa Westlund, Knulp och Clogs är populära tillverkare av den klassiska skomodellen. Priset på en träsko (prydnadsskor säljs faktiskt styckevis) beror i första hand på om skon är handmålad och handtillverkad i övrigt.

Ursprung i Nederländerna

Den ursprungliga träskon – som är tillverkad av trä i sin helhet – kommer från Nederländerna. Denna modell är dock inte särskilt efterfrågad i Sverige, trots att såväl Vollsjötoffeln som Calou tillverkar denna skotyp. I Sverige fungerar dessa träskor i första hand som prydnadsföremål, eftersom den träfärgade skon är snygg att måla.

Handla träskor online

Att handla träskor på nätet är fullt möjligt, inte minst via de stora tillverkarnas egna hemsidor. Tänk dock på att träskon inte är någon särskilt töjbar skotyp; det gäller alltså att känna till sin storlek för att inte riskera felköp. Tänk på att storlekarna på träskor i regel är något större än hos andra skomodeller – detta gäller även trendiga träskor med klack från t.ex. Calou.

Sponsrade länkar