Vintageskor

Sponsrade länkar

Vintageskor avser äldre skor i original. En vanlig gräns för att skor ska få kallas vintage är 50 år. Nyproducerade skor i gammal still kallas däremot retroskor.

Vintageskor
Den som bär vintageskor bör matcha skorna med övrig klädsel.

Sponsrade länkar

I modekretsar syftar ordet vintage på en kvalitetsprodukt – ett klädesplagg eller en sko – från en annan tid. Termen vintage förekommer även i vinsammanhang; ett vintagevin måste vara tillverkat av kvalitetsdruvor (t.ex. madeira eller portvin). För att skor ska förses med tillägget vintage är det viktigt att det rör sig om är originalprodukter. Nya skor, som tillverkats i en gammal stil, kallas istället för retroskor.

Se upp för vintageskor online

På nätet kan man visserligen göra klipp på vintageprylar, däribland skor. En påtaglig risk med att handla vintageprylar online är dock att du, istället för vintage, blir lurad att köpa retro. På försäljningssidor som Tradera och Blocket finns däremot många fynd att göra. Du som har möjlighet bör dock inte köpa grisen i säcken – be försäljaren skicka flera detaljbilder. I synnerhet om priset på skorna är högt.

Vintage på loppmarknader

Inte alla vintageskor har ett värde. På loppmarknader konfronteras man vanligtvis med värdelösa exemplar av vintageskor. Men det finns undantag. Du som lyckas hitta äkta vintageskor bör inte förvänta dig att försäljaren känner till skornas ursprung. Upplys inte heller försäljaren om detaljer som kan motivera en prishöjning.

Sponsrade länkar