Kängor

Sponsrade länkar

Kängor finns för olika ändamål: vandring, trekking, vardagsbruk, jakt mm. De flesta kängor som säljs i svenska butiker är vandrings- och vardagskängor.

Kängor
Robust läderkänga lämplig som bruks- och vandringssko.

Sponsrade länkar

Kängan är en hållbar och robust skotyp med skaft som slutar en bra bit upp på smalbenet. Somliga modeller är utrustade med stålhätta och ett ytskikt som är både vatten- och fukttätt. Klassiska vandringskängor är sällan utrustade med stålhätta, men de är å andra sidan ofta utrustade med så kallat Gore-Tex-membran, som fungerar som en sorts tilläggsisolering. Militärkängor och jaktkängor är särskilt hållbara och robusta, men uppfattas av många som alltför stela för att kunna fungera som vardagskängor.

Vandringskängor och brukskängor – tips och råd

Du som ska köpa brukskängor eller vandringskängor utan stålhätta bör tänka på följande:

  • Lägg gärna på en extra storlek vid köp av läderkängor. Lädret i kängorna har nämligen en tendens att svälla upp under längre vandringar, särskilt i miljöer med skiftande temperaturer.
  • Använd alltid varma strumpor i kängor som används i särskilt kalla klimatområden.
  • Sist men inte minst – kängor finns i många olika utföranden. Välj en typ som passar din personliga klädstil.

Kängor – populära tillverkare

Meindl, Lundhags, M90, Viking och Timberland är populära tillverkare av kängor för trekking, vandring och vardagsbruk. Underground och Dr Martins är däremot stilrent svarta kängor – oftast försedda med stålhätta.

Sponsrade länkar