Mockasiner

Sponsrade länkar

Äkta mockasiner är inte efterfrågade i Sverige. Härhemma förknippar vi gärna mockasiner som synonymt med en speciell typ av inneskor för barn.

Mockasiner
Robust, västerländsk variant av mockasiner helt i läder.

Sponsrade länkar

I Sverige förknippar vi begreppet mockasiner med en klassisk ullsocka med lädersula. Denna mockasin – som såg sitt ljus redan på 1950-talet – har dessutom lätt igenkännbara kantband eller fransar. I Sverige används denna typ av mockasiner i huvudsak som inneskor för barn på daghem och förskolor.

Komplicerad historia

Den klassiska mockasinen – som är tillverkad helt i läder – har däremot används av indianer i århundraden – både i Nord- och Sydamerika. Dess historia är brokig och ursprunget är svårspårat. I Sverige kallar vi dessa lädermockasiner för indianmockasiner; detta för att inte förväxla dem med strumpan med lädersula.

Ovanliga mockasintyper

I Sverige uppfattas mockasinen tyvärr som en barnsko. I andra länder går det däremot att hitta olika typer av äkta mockasiner, däribland ormskinnsmockasiner och ekologiska mockasiner. Vi rekommenderar dig som bor i Sverige att handla äkta mockasiner från utlandet. USA har t.ex. ett stort utbud, men även på den europeiska kontinenten är utbudet bättre än hemmavid. Sist men inte mist – rengör alltid äkta lädermockasiner med varmt vatten och trasa. Undvik maskintvätt – även de så kallade strumpmockasinerna bör, om möjligt, tvättas för hand.

Sponsrade länkar